011 3190088

DEKANTIRANJE

Istorija Dekantiranja Vina:

Izraz „dekantiranje“ potiče od latinske reči „decantare,“ što znači „preliti“ ili „prebaciti.“ Dekantiranje vina prvobitno je bila jednostavna procedura pažljivog prelivanja vina iz jednog u drugi sud, često kroz sitnu mrežastu cediljku ili tkaninu.

Svrha Dekantiranja Vina:

Iako je osnovna svrha dekantiranja vina bila uklanjanje taloga, moderno dekantiranje vina ima nekoliko svrha:
Aeracija i Oksidacija: Dekantiranje izlaže vino kiseoniku, što može pomoći da se otvore i oslobode njegovi mirisi i ukusi. Mlada, čvrsta vina, posebno crvena, mogu imati koristi od aeracije kako bi omekšali tanini i postali pristupačniji. Ovaj proces može poboljšati buke i učiniti vino prijemčivijim.
Razdvajanje Taloga: Kao što je već pomenuto, dekantiranje se i dalje koristi za razdvajanje taloga od starijih vina. Talog često prisutan u zrelim crvenim vinima, posebno onima koja su dugo čuvana u boci. Dekantiranje omogućava da uživate u bistrom, bez taloga, vinu.

Prezentacija:

Dekantiranje može podići prezentaciju vina. Posluživanje vina iz elegantnog dekantera dodaje dozu sofisticiranosti doživljaju degustacije, čineći ga vizualno privlačnijim.
Kontrola Temperature: U nekim slučajevima, dekantiranje može pomoći da se vino dovede do idealne temperature za posluživanje. Na primer, ako je crveno vino čuvano na nešto nižoj temperaturi od preporučene, dekantiranje može pomoći da brže dostigne pravu temperaturu za posluživanje.

Kako Dekantirati Vino:

Odaberite Pravi Dekanter: Izaberite čist i suv dekanter sa širokom bazom i dugim vratom. Ovaj dizajn pruža dovoljno površine za aeraciju.

Pripremite Vino: Stavite bocu uspravno nekoliko sati pre dekantiranja, posebno za starija vina s talogom. To omogućava da se talog smiri na dno.

Sipajte Nežno: Otvorite bocu i držeći je za vrat, polako i nežno sipajte vino u dekanter. Cilj je minimizirati prskanje i mešanje.

Posmatrajte: Dok sipate, pazite na talog. Kada primetite da se približava vratu boce, zaustavite sipanje kako biste izbegli prenošenje taloga u dekanter.

Aeracija: Ostavite vino u dekanteru odgovarajuće vreme, u zavisnosti od starosti i stila vina. Mlađa vina mogu imati koristi od 30 minuta do sat vremena aeracije, dok starija vina mogu zahtevati manje vremena.

Posluživanje: Sipajte dekantirano vino u čaše kako bi vaši gosti mogli da uživaju.

Dekantiranje vina je veština koja poboljšava doživljaj kako mladih, tako i starijih vina. Ono transformiše iskustvo konzumiranja vina poboljšavajući njegovu aromu, ukus i prezentaciju, omogućavajući ljubiteljima vina da potpuno uživaju u nijansama svojih omiljenih boca.