011 3190088

TARTAR ILI TATAR BIFTEK VI BIRAJTE IME MI PRAVIMO MAGIJU

Jelo poznato kao „biftek tartar“ ili „stejk tartar“ je klasično i ikonično jelo u svetu gastronomije. Njegovo poreklo je predmet debate, ali se uglavnom veruje da ima evropske korene, posebno u Francuskoj i Rusiji. Pogledajmo istoriju i pravilnu terminologiju za ovo kulinarsko jelo.

1. Poreklo biftek tartara:

Francuska: Jedno često prihvaćeno verovanje je da je biftek tartar potekao iz Francuske. Ime „tartar“ se smatra referencom na Tatare (ili Tatari), mongolske i turkijske narode evroazijskih stepa. Prema ovoj teoriji, ovi nomadski ratnici bi omekšavali meso stavljajući ga pod sedlo svojih konja i jeli ga sirovo. Kako se ova ideja širila na zapad, evoluirala je u jelo koje danas poznajemo.

Rusija: Druga teorija sugeriše da jelo ima rusko poreklo. Veruje se da je inspirisano ruskim jelom „kibbeh nayyeh,“ koje se sastoji od sirovog mlevenog mesa, često pomešanog sa začinima i lukom. Ruski vojnici, tokom svojih vojnih kampanja u Evropi, mogli su da donesu ovu ideju, koja je kasnije zaživela u francuskoj kuhinji.

2. Pravilna terminologija:

Izrazi „biftek tartar“ i „stejk tartar“ se često koriste za opisivanje ovog jela, a njihova upotreba može varirati u zavisnosti od regionalnih preferencija i tradicija. Nema definitivnog „tačnog“ izraza; oba su široko priznata.
„Biftek tartar“ naglašava upotrebu bifteka kao najkvalitenijeg govedjeg mesa kao osnovnog sastojka i neutralniji je u vezi sa poreklom jela.
„Stejk tartar“ se fokusira na upotrebu goveđeg stejka, posebno visokokvalitetnog, za pripremu ovog jela. Često implicira određeni nivo kvaliteta i prezentacije.

Upotreba izraza „stejk tatar“ je manje uobičajena i može biti varijacija u terminologiji pod uticajem istorijske veze sa Tatarima. Međutim, nije tako široko korišćen kao druga dva izraza.

U zaključku, iako tačno poreklo biftek tartara ostaje predmet debate, široko je prihvaćeno da jelo ima evropske korene, sa potencijalnim uticajem kako Francuske tako i Rusije. Pri izboru terminologije, ili „biftek tartar“ ili „stejk tartar“ su odgovarajući izrazi, zavisno o tome da li želite da naglasite upotrebu govedine ili kvalitet mesa. „Stejk tatar“ je manje uobičajen izraz, ali se može koristiti u određenim kontekstima. Bez obzira na terminologiju, ono što zaista važi je pažljiva priprema i uživanje u ovom klasičnom jelovniku sa sirovom govedinom u svetu gastronomije