011 3190088

RESTORAN RECEPT NUDI NJEGOVO VELIČANSTVO - BIFTEK WELLINGTON

Biftek Wellington sa punim pravom možemo oslovljavati sa Njegovo Veličanstvo, jer predstavlja krunu kulinarstva. Njegov ukus je ekstravagantan, baš kakav je bio i Vojvoda od Velingtona, u čiju čast je i dobio ime.
Kada je Arthur Wellesley 1815. godine pobedio Napoleona kod mesta Waterloo, postao je britanski nacionalni heroj – prvi Vojvoda od Velingtona. U slobodno vreme, kad nije bio na bojnom polju, voleo je da uživa uz kvalitetna crvena vina i znao je da ne jede ništa između doručka i večere. Sam vojvoda je bio prilično ravnodušan prema hrani. Kuvari su očajnički koristili sva svoja umeća i talente kako bi ga zadovoljili. U jednom od tih pokušaja, nastao je i biftek Wellington. Odlikuje ga file najkvalitetnijeg bifteka, umotanog u lisnato testo. Tako spremljen biftek podsećao je kuvare na samog Vojvodu. Delikatanog ukusa i komplikovan za spremanje, nesvakidašnje recepture – svi koji bi ga probali bili bi oduševljeni njegovim ukusom. Tako i Vojvoda nije ostao ravnodušan i u njegovu čast je vrlo često spreman.

Britanci su dugo čuvali recept o ovom bifteku kao svoje nacionalno blago i nisu dopuštali drugim nacijama da dođu do njega. Tek u dvadesetom veku je počeo da se sprema u Americi. Los Angeles Times je 1903. godine objavio recept „File od govedine a la Velington“ koji poseduje određenu dozu sličnosti sa danas poznatim receptom. Predsednik Nikson je takođe bio veliki ljubitelj ovog bifteka.

Ključ uspeha prilikom pripremanja bifteka je da se meso kuva na pravoj temperaturi, što nije ni malo lako postići, budući da je meso “zaštićeno” slojevima lisnatog testa, usitnjenim pečurakama. Koristimo samo najkvalitetnije sastojke jer samo na taj način možemo postići pravi, autentični ukus.

Spremanje ovog bifteka je delikatno kao što je i sam njegov ukus i zbog toga predstavlja krunu kulinarstva, jer samo vrhunski biftek majstor može da postigne pravi nivo kuvanosti mesa. Posao se ne završava izborom najkvalitetnijih sastojaka. U našoj kuhinji odabrano meso prolazi kroz poseban sistem mariniranja, u trajanju od 8 dana, tokom kojih se meso tretira kombinacijom začina.

Ako ste već posetili naš restoran onda sigurno znate da mi svakom gostu pristupamo individualno i maksimalno posvećeno. Iz takvog koncepta naše usluge proizašao je i biftek Grbington. Otišli smo korak dalje i pored standardnog Wellington-a, koji se pravi sa pečurkama, u svoj meni uvrstili smo i biftek Grbington – koji se pravi sa lešnicima i pršutom. Biftek Grbington dobio je naziv po našem gostu, koji je alergičan na pečurke, a nije želeo da se odrekne uživanja u čarima ovog specijaliteta.

Mi priču o njemu i njegov ukus znamo, a sada znate i vi. Dobrodošli!