Srpski English
  • Recept Basta
  • Recept  vine choice
  • recept servis
  • Recept food and vine servis
  • RECEPT-SERVIS- STAKLO i servis
  • Recept servis Crno vino i stek

Umetnost kombinovanja hrane i vina

Umetnost kombinovanja hrane i vina

 

 

Kao i hrane, i vina ima raznih, tako da nije nimalo lako pronaći pravi spoj - onaj koji se slaže i onaj koji nama prija. O subjektivnom doživljaju svakog jela ili vina ponaosob ne treba trošiti reči. Jednostavno, o ukusima se ne raspravlja, pa je praktično nemoguće ustanoviti opšta pravila koja važe za sve, pogotovo ako je izbor ovako šarenolik.Ipak, pokušaćemo da vam na osnovu našeg znanja i iskustva, predstavimo nekoliko osnovnih “pravila” i primera. Ideja koncepta Food & Wine je da postignemo vrhunski ukus hrane, zahvaljujući dobrom izboru vina. Ukusi vina variraju u zavisnosti od mnogo faktora: region, godina berbe, starost vina, način čuvanja itd. 

 

 

 Ukoliko u restoranu Recept poručite sote od piletine ili ćuretine, topla preporuka za vino biće Doja, vinarija Tody- domaće vino, poreklom iz Nišavsko-južnomoravskog regiona. Elegantno, osvežavajuće vino sa umerenim sadržajem alkohola, diskretnog bukea jabuke, breskve i dinje je odličan pratilac jelima sa sosovima i prelivima.


Sote piletina

Grüner Veltliner odaberite ukoliko jelo sadrži mnogo svežeg začinskog bilja. Ovo jedinstveno austrijsko vino je nadasve originalno i cenjeno u svetu vina. Visoke kiselosti, nekima pruža osećaj bibera, celera ili krastavca.

Sveže povrće - Restoran Recept
    
Ukoliko jedete masnu ribu ili ribu u bogatom sosu, kao i jela od belih mesa - Chardonnay je izbor sa kojim nećete pogrešiti. Iz našeg menija, preporučujemo domaći Chardonnay Kovačević, izuzetno aromatičnog mirisa, sa blagim tonom gorčine u pozadini.

Šardone - Restoran Recept

Uz čorbe, jela od pasulja, razne pite sa lukom, tartove od maslina odlično se slaže Rainer Wess Riesling - vino jedinstveno po svojim mineralnim nijansama, lagano i punog ukusa. Servira se u čašama u obliku lale, a zahvaljujući odličnoj bistrini dobija lepu refleksiju u čaši. Nećete propustiti priliku da fotografišete svoju čašu i trpezu, pogotovo ukoliko se zateknete na dnevnom svetlu. :)

Rizling - Restoran Recept, Novi Beograd

Ako ste i vi ljubitelj roštilja i crvenih mesa, sasvim sigurno ćete kao preporuku za vino dobiti Cabernet Sauvignon - i nećete pogrešiti. Na blagim padinama Šumadije, podrum Radovanović neguje ovu čuvenu sortu, koju ljubitelji vina najčešće opisuju kao divlju i nežnu u isti mah. Ukus je pun, moćan i snažan, sa prijatnim voćnim ukrasima.

Ne zaboravite da se crveno vino služi o okruglim i širim čašama, koje omogućavaju vinu da diše.

Crveno vino - Restoran Recept, Novi Beograd

Nadamo se da će vam naše preporuke biti korisne i pomoći vam u izboru pravog vina. Biće nam zadovoljstvo da vas ugostimo u restoranu Recept i predstavimo vam odabrane sorte vina iz naše vinoteke. Uz to, negujemo jedinstven koncept prodaje vina iz vinoteke po nabavnim cenama.